Probleme cu dinții?

   De mic copil am fost bulversat și am avut „alergie” la două probleme existențiale: una era statul la coadă la Poștă și celălalt… mersul la dentist. Cu prima problemă s-a rezolvat, în timp, când a apărut transportul prin curier și pentru scrisori, poșta electronică.

     Dar cu mersul la dentist, problema a rămas în memoria mea, o perioadă mai lungă, ca un moment de stress psihologic.

      Când am fost copil, mă ducea bunica des la cabinetul stomatologic și mereu îmi dădea câte un corn, să nu-mi fie foame în cele câteva ore cât nu aveam voie să mănânc. De obicei erau două ore după finalizarea chinurilor și câteva ore de așteptare până să-mi ocup locul pe scaunul de tortură. Uneori era mai obositoare așteptarea, țipetele celor din interior, care acționau psihologic asupra mea, decât tortura efectivă. Dentistul, mereu îmi găsea cîte ceva și auzeam critici că nu mă spăl pe dinți, dar nu puteam să spun că mâncam mereu pentru a nu muri de foame până el își face treaba…. El îmi spunea mereu de baterii, mâncare, apă, dar cine-l asculta? Auzeam doar zgomotul aparatelor… Brr!

  Între timp am crescut și am devenit implicit, mai inteligent, recunoscut și de alții, din jurul meu.

     Acum nu am probleme cu mersul la cabinetul de stomatologie . Mă programez prin internet, completând formularul sau, fiind deja cunoscut, doar cu un simplu apel telefonic. Nu am atâtea probleme, dar îmi fac câte un consult anual. Împreună cu acest consult, particip și la o sedință de detartraj .

   Detartrajul reprezintă procedura stomatologică prin care se îndepărtează tartrul depozitat pe dinți și îndepărtează placa bacteriană. Astfel dinții devin netezi, curați și sunt lustruiți, devenind mai strălucitori și mențin sănătatea lor. Este o operațiune care ar trebui realizată de două ori pe an. Așa cum plecăm în concedii, călătorii, putem face și vizite programate la cabinetele de stomatologie.

    Această operație se poate realiza manual sau mecanic. Manual, necesită instrumente ascuțite, iar detartrajul cu ultrasunete se realizează prin vibrații mecanice la frecvențe înalte și sângerea este mult mai mică, iar jetul de apă care se eliberează, oferă un masaj calmant gingiilor. Totuți, fiind fumător, detartrajul este indicat să-l fac la fiecare trei luni. Femeile însărcinate și copii sunt îndrumați spre detartrajul manual.

     Astfel elimin bacteriile (acele baterii cum înțelesesem eu când eram mic… ) care nu pot dispărea complet doar prin spălarea dinților.

s2

      Din cauza neglijenței, am pierdut și eu doi dinți. Chiar dacă sunt cei din spate și nu se văd, acolo se adună mereu restul de mâncare, ceea ce este „anormal” de normal. Atunci încep sensibilitățile la ceilalți dinți, durerile gingivale…

     Am rezolvat și cu acest loc liber și mi-am pus un aparat dentar care s-a integrat perfect. Trebuie să recunosc că nu știam cât de importanți sunt dinții, până nu am suferit, doi ani consecutivi, de Revelion, din cauza durerilor care m-au însoțit la trecerea dintre ani. Dacă știam ce specialiști buni în ortodonție să găsesc aici, ce petrecere aveam!

    Este adevărat, că sunt zone din țară, cu climă diferită, unde sănătatea este afectată mai puțin, dar uneori, neglijența se reflectă în timp.

      Prima vizită la clinica Cris Smile m-a făcut să petrec o noapte albă. Ajuns acolo, după ce mi-am luat provizii de covrigi și reviste, am rămas uimit de personalul încântător.

     Întregul personal avea un zâmbet plăcut (ca și cum ar face reclamă clinicii) și am fost preluat imediat. Abia am aruncat câte o privire în jur, urmărind designul, tabloul electric și iluminatul încăperii că deja eram în plină intervenție. Totul a descurs ușor, fără dureri. Nici nu am apucat să mă dezmeticesc, de ce sunt acolo și ce mi s-a întâmplat.

  Pe lângă ȚINUTA VESTIMENTARĂ, COMPORTAMENT, ÎNFĂȚIȘAREA ȘI ZÂMBETUL, REPREZINTĂ IMAGINEA PUBLICĂ A OMULUI!

       PS: O dată când am fost la un alt doctor, atâta m-a chinuit, că l-am mușcat, acesta ieșind pentru câteva clipe afară, eu am decuplat siguranțele din tabloul electric, ca să pot fugi în liniște… La Cris Smile, nu este cazul!

4-1024x336 (1)

2 păreri la “Probleme cu dinții?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *