Implicare și responsabilitate

      De aproape trei decenii, România trăieşte experienţa democraţiei, afându-se în faţa unor multiple provocări de ordin social, economic şi politic. Una dintre cele mai importante probleme este cea a comunicării bilaterale dintre sfera politică şi societatea civilă. Statul român şi-a structurat în timp, diverse mecanisme de dialog social şi negociere politică, tocmai în speranţa soluţionării acestei probleme.

    Noţiunea de implicare civică şi profilul persoanei active şi implicate în viaţa publică au căpătat noi valenţe, dezvoltându-se odată cu societatea şi condiţiile socio-umane şi politice apărute. Cu alte cuvinte, implicarea civică s-a transformat treptat într-un rol din ce în ce mai important şi atribuit din ce în ce mai frecvent sectorului tânăr al societăţii-tinerii și a celor care doresc să preia inițiative în probleme stringente.

     Oamenii sunt influenţaţi în deciziile lor de stările sufleteşti prin care trec. În perioade anilor de liceu, acestia şi-au format anumite păreri, idei, care pe timpul facultăţii sunt consolidate sau, uneori după caz, schimbate radical. Afectivitatea acestora este influenţată de realitatea din jur, cea pe care o redescoperă la fiecare pas.

      Pe timpul studiilor, tinerii se axează pe lângă cele specifice vârstei lor şi la studiul societăţii, atât pentru a cunoaşte mai multe cât şi pentru a descoperi modalitatea de a se dezvolta profesional. La început de drum mereu este greu, găsirea succesului, a reuşitei în general. Primii paşi sunt îndreptaţi către activităţi nonprofit, prin care se acumulează experienţă. Aceasta își lasă deseori amprenta asupra cursului vieții, în timpul care va trece.

      Una dintre problemele care m-au intrigat și m-am implicat alături de alte persoane și asociații, a fost legată de Roșia Montană. Locul este unul perfect pentru activități turistice iar politicul, a încercat în repetate rânduri să preia bogățiile reale, printr-o exploatare defectuoasă asupra oamenilor și a zonei respective. S-a dorit o izolare a regiunii, o sărăcie care să bântuie pentru a se exploata aurul, de către companii străine, care urmau să-și ia marile profituri. Astfel se distrugea ținutul, natura, oamenii trebuiau să migreze iar țara noastră, devenea din nou, mai săracă.

      Indiferent de problemele care apar în activităţile sociale, politice, nu trebuie doar căutaţi vinovaţii, trebuie oferite soluţii şi să se intervină ca problemele care au apărut odată, să nu mai reapară.  Totul depinde de oameni, pentru că toate se realizează pentru oameni.

       Turismul ne poate dezvolta țară, putând fi de asemenea, o pistă de relansare comercială.

    În prezent, oamenii devin mai responsabili iar încet dar sigur, simțul civic va îndruma cetățenii și va proteja natura, fiind mai importantă decât orice altă bogăție materialistă.

      Datorită importanței ONG-urilor, în prezent există un ONGFest care este finanțat printr-un Program de cooperare Elvețiano-Român, unde Kaufland este principalul sponsor.

     Un cetățean informat și responsabil, sigur va avea un simț civic dezvoltat, datorită propriei implicări.  În acest an, festivalul are lor în trei orașe : București (Parcul Herăstrău, 17-18 iunie), Iași (grădina Palas, 24 iunie) și Cluj- Napoca (str. Potaissa, pe 1 iulie). Mai multe informații se pot găsi accesând pagina aceasta!

Blogger-de-Civic-Break

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *